Veelgestelde vragen - FAQ
Update 16 maart 2021Kan ik mijn inschrijving nog wijzigen?

Ja dat is mogelijk. U kunt per mail contact met ons opnemen (info@waterpolokampen.nl). Annuleren i.v.m. wijzigingen die opgelegd worden door de overheid is altijd kosteloos.


Hoeveel kinderen komen naar het kamp?

Dat is verschillend per kamp. Er is een minimum van 20 kinderen om onze zomerkampen doorgang te laten vinden. Afhankelijk van de coronasituatie, het aantal beschikbare badwater, trainers en andere relevante zaken wordt het maximum bepaald.


Wat is de minimumleeftijd van deelname?

De minimale leeftijd voor deelname aan onze overnachtingskampen is 8 jaar.
De minimale leeftijd voor deelname aan onze specialisatiedagen en dagkampen (zonder overnachting) is 11 jaar.


Zijn er specifieke kampen voor meisjes?

Ja, naast onze gemengde overnachtings- en dagkampen organiseren we tijdens de kerstvakantie ook overnachtingskampen alleen voor meisjes; GirlzOnlY. Uiteraard slapen in het geval van de gemengde kampen de meiden bij elkaar op de kamer/ tent, gescheiden van de jongens. Er is 24u per dag vrouwelijke leiding aanwezig, voorts een vrouwelijke vertrouwenspersoon.


Mijn kind heeft een dieet/allergie. Kan mijn kind deelnemen?

Als uw kind een dieet of een allergie heeft, dan is dat voor onze keukenploeg geen enkel probleem om daar rekening mee te houden. Geef dit bij de inschrijving aan. Indien nodig is er vooraf overleg betreffende het dieet.


Hoe worden de kinderen ingedeeld?

Bij de indeling van de kamers en trainingsgroepen wordt als eerste gekeken of er aangemelde vriendjes/vriendinnetjes zijn. Daarna worden de groepen ingedeeld op basis van sekse, leeftijd en niveau. Uiteraard slapen in het geval van de gemengde kampen de meiden bij elkaar op de kamer/ gescheiden van de jongens.


Wat leer ik op de trainingen?

Alle trainingen staan onder supervisie van oud-damesbondscoach Paul Metz. Voor al onze activiteiten gelden moderne trainingsmethoden (o.a. door gebruik van video-analyse), wedstrijd situatief trainen en leren door steeds te variëren met spelvormen, oefenvormen en spelenreeksen. Deze leerlijn sluit naadloos aan bij de filosofie uit het Meerjaren Opleidingsplan Waterpolo van de KNZB. Op elk kamp is er speciale en individuele aandacht voor keepers met een eigen keeperstrainer. Wij organiseren ook speciale keeperskampen waar alleen keeperstraining gegeven wordt. Op al onze trainingen krijg iedereen tips en aanwijzingen over je techniek, maar ook over de fysieke, tactische en de mentale vormfactoren.


Met hoeveel kinderen zit ik een groep?

Waterpolokampen.nl maakt trainingsgroepen van circa 7-12 kinderen. Bij het keeperskamp zijn de groepen kleiner.


Zijn de trainingen zwaar?

Voor sommigen wel en voor anderen weer niet. Dat hangt sterk af van je grondmotorische eigenschappen zoals uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Uiteraard is het kamp zo opgebouwd dat iedereen het volhoudt. Ga er wel vanuit dat er elke dag goed en serieus getraind wordt. Je wilt tenslotte veel leren!

Stelregel = als rust nodig is, is dat de beste training.


Hoe worden de trainers aangesteld?

Paul Metz selecteert elk kamp zorgvuldig zijn trainers.


Is het trainingsprogramma hetzelfde als het jaar ervoor?

Ja en nee. Wij volgen de waterpololeerlijn van de KNZB. Iedere leeftijdsgroep heeft eigen wedstrijdsituaties. De structuur van de trainingen houden wij aan.


Wat is het verschil tussen de slaaplocaties?

Alle locaties worden compleet naar de hand van Waterpolokampen.nl gezet. In Zeist hebben we in het Seminar naast het KNZB-bad onze thuisbasis. Daar is ruimte voor ± 45 deelnemers. Je slaapt met ± 4 tot 6 andere spelers op een kamer met eigen douches/toiletten. Soms wijken we uit naar ’t Boerenerf of De Paasheuvel, beide op enkele kilometers van het KNZB-bad in Zeist. Daar zijn twee afzonderlijke groepsverblijven.
De zomerkampen zijn op campings met (buiten)zwembaden elders in het land. Overnachten gebeurt in eigen meegebrachte tenten. Het samen delen van tenten is natuurlijk toegestaan. Wij hebben een keuken- en ‘huiskamer/recreatietent’ waar we allemaal kunnen zitten.


Wat doen jullie bij slecht weer?

In principe gaan de binnentrainingen altijd door. Bij onze zomerkampen in buitenwater gaan we niet het water in bij dreigend onweer. We hebben dan een alternatief trainingsprogramma. Bij onze overige activiteiten hebben we bij heel slecht weer een alternatief animatieprogramma. Bij extreme temperaturen passen we het programma aan qua intensiteit (meer drinkpauzes etc.).


Hoeveel begeleiders zijn er per kind?

Bij Waterpolokampen.nl zijn er gemiddeld op elke 8-10 deelnemers een of twee begeleiders. Op deze manier kunnen wij die kwaliteit leveren die nodig is om het alle deelnemers naar de zin te maken. De trainingsgroepen bestaan uit ca. 7-12 kinderen per groep. Op elk kamp zijn er dus ook begeleiders zonder een vaste trainingsgroep.


Wat doen de kinderen 's avonds en 's nachts?

In de avond is een avondprogramma in de vorm een kampvuur, een quiz of een van de vele sportspellen. Dit is afhankelijk van de locatiemogelijkheden en het weer. Goede nachtrust is de basis voor goede prestaties. Omdat er veel getraind wordt, is het nachtprogramma: op tijd naar bed en goed slapen.


Word ik een betere waterpoloër als ik meedoe?

Zeker! Het trainingsprogramma is gevarieerd en alle facetten van het spel komen voorbij. De (individuele) oefenstof is erop gericht om elke speler op zijn eigen niveau te laten ontwikkelen.


Hoe ziet een dag bij Waterpolokampen.nl er globaal uit?

Indicatie Dag 1 kamp

08.30 - 09.45  Inloop + opzetten eigen tentjes/ inrichten slaapkamer

10.00 - 10.30  Opening + informatie ouders & deelnemers

10.45 - 12.15  Video- en watertraining (1)

12.30 - 13.15  Lunch

13.30 - 16.15  Rust / Tussenactiviteit

16.30 - 18.30  Video- en watertraining (2)

19.00 - 20.00  Diner

20.00  Avondprogramma (volop leuke dingen zoals kampvuur, quiz, spel, driekamp etc.)

21.00  Slapen jongste deelnemers

22.00  Slapen oudere deelnemers


Indicatie vervolgdagen kamp

08.00 - 08.30 Opstaan

08.30 - 09.15 Ontbijten, opruimen en klaarmaken voor training

09.30 - 11.30 Video- en watertraining (1)

12.00 - 13.00 Lunch

12.45 - 14.30 Rust / Tussenactiviteit

14.30 - 16.00 Video- en watertraining (2)

16.00 - 16.15 Snack

16.00 - 18.00 Vrije tijd

18.00 - 19.00 Diner

19.00 - 21.00 Avondprogramma (volop leuke dingen zoals kampvuur, quiz, driekamp etc.)

21.00  Slapen jongste deelnemers

22.00  Slapen oudere deelnemers


Hoe laat moeten de kinderen naar de slaapkamers?

Afhankelijk van de leeftijd is dit in de regel rond 21.00 uur in de avond voor de jongsten oplopend tot +/- 22.00 uur in de avond voor de oudste groepen. Iedereen is de volgende dag weer fit voor de training!


Hoe ziet de lunch er op de kampen uit?

Bij een waterpolokamp hoort een lekkere en uitgebreide lunch. Wij zorgen voor brood, verschillende soorten beleg (vlees/zoet etc.) fruit en voldoende drinken. Voor ieder wat wils. Wanneer uw kind een dieet of allergie heeft kunt u dit bij de inschrijving doorgeven. Hier houden we rekening mee.


Kan er naar huis gebeld worden?

Ja, er is altijd een telefoontoestel van Waterpolokampen.nl aanwezig om op elk moment van de dag naar huis te bellen.


Is het handig om een mobiele telefoons mee te nemen?

Ja. Kinderen kunnen op gezette tijden kort gebruik maken van hun mobiel. Wij stimuleren het spelen, communiceren en sociale omgang met andere deelnemers van het kamp. Gebruik van mobiele apparaten is voor eigen risico. Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor schade of verlies van deze en andere waardevolle spullen. De leiding beschikt altijd over een telefoon en hiermee kunnen de kinderen op elk moment van de dag naar huis bellen.


Is het mogelijk om te wassen op het overnachtingkamp?

Ja. Op de overnachtinglocaties kan indien nodig een handwasje gedaan worden.


Mijn zoon/dochter gebruikt medicijnen. Kunnen jullie daarbij assisteren?

Uiteraard. Graag willen we u vragen om alle relevante informatie te vermelden bij het inschrijfformulier. Ook willen we u verzoeken om bij aankomst nogmaals de begeleider goed te instrueren, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.


Mijn kind heeft (soms) last van heimwee. Wat doen jullie hiermee?

Bij de start van het kamp overleggen we graag met u hoe we het beste kunnen handelen. Elke deelnemer mag elk moment naar huis bellen. Wij helpen uw kind waar nodig.


Mijn kind gaat zonder vriendjes/vriendinnetjes en vindt het erg spannend. Hoe helpen jullie hem/haar hierbij?

Uw kind wordt ingedeeld in een trainingsgroep met deelnemers van dezelfde leeftijd en zoveel mogelijk met kinderen die ook alleen op het kamp komen. Onze trainers worden vooraf getraind om juist deze situatie te herkennen en hier snel op in te spelen. Onze ervaring is dat veel kinderen binnen een uur aansluiting vinden met andere kinderen.


Mijn vriend(in) wil zich ook aanmelden, maar ik ben al aangemeld?

Geen probleem. Als hij/zij jouw naam noemt bij het inschrijven dan hebben jullie dezelfde kamer en/of komen jullie samen in een trainingsgroep terecht.


Als ik moet annuleren: Wat kost dat?

Annuleren i.v.m. wijzigingen die opgelegd worden door de overheid is altijd kosteloos. Neem in het geval u om een andere reden wilt annuleren contact op met de organisatie. (info@waterpolokampen.nl)


Hoe om te gaan met PDD-NOS, Autisme, Tourette, ADHD of OCD?

Indien je ten opzichte van je leeftijdsgenoten, geen significante leer- en ontwikkelingsachterstand hebt en je niet meer dan gemiddelde aandacht vraagt, is deelnemen geen probleem. Wel is de ervaring dat als het kind moeite heeft met meegaan in de groep, het zowel voor het betreffende kind, de begeleider en andere kinderen niet als prettig ervaren wordt.Er is dan teveel aandacht en specifiek opgeleide begeleiding nodig om dit in goede banen te leiden en daar zijn de begeleiders/trainers van Waterpolokampen.nl niet voor opgeleid.


Wat zijn de betalingsmogelijkheden?

Er wordt een factuur verzonden met daarbij de betalingsvoorwaarden. U kunt via uw eigen bank het bedrag overmaken.


Wat is het waterpoloniveau van de deelnemers?

Bij Waterpolokampen.nl komen zowel waterpoloërs die in een selectie zitten als ook de enthousiaste sporters die graag zoveel mogelijk waterpoloën. De trainers verdelen de sporters in verschillende groepen afhankelijk van leeftijd en niveau. Zo kan elke sporter zich verbeteren.


Wanneer moet ik betalen?

U ontvangt van ons het factuurbedrag als de activiteit waarvoor is aangemeld definitief doorgaat.


Hoe verneem ik of mijn betaling binnen is?

Uw eigen bankafschrift is hiervoor bindend. U ontvangt geen bevestiging daarvan. Indien wij uw betaling niet terug kunnen vinden, zullen wij u een mail sturen om u te vragen of en wanneer uw betaling is afgeschreven.


Wat is de Waterpolokampen.nl-code?

Wij werken met de waterpolokampen.nl-code. Alle begeleiders en deelnemers moeten zich hier aan houden. Wat de code  precies inhoudt, lees je hier.OK

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.